III Trobada de la xarxa d’oficines anticorrupció de l’estat espanyol

7 de gener de 2021 / BY / IN Esdeveniments

La tercera trobada d’agències i oficines anticorrupció de l’estat espanyol ha tingut lloc el 28 de juny passat a la seu de l’Oficina Municipal contra el Frau i la Corrupció de l’Ajuntament de Madrid. Ha reunit els màxims responsables de les institucions autonòmiques i locals encarregades d’aquesta matèria: Carlos Granados, per part de l’Oficina de Madrid; Miguel Ángel Gimeno, director de l’Oficina Antifrau de Catalunya; el director de l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, Joan Llinares; el director de l’Oficina de Prevenció i Lluita Contra la Corrupció a les Illes Balears, Jaume Far; la directora dels serveis d’Anàlisi de l’Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques de l’Ajuntament de Barcelona, Rosa María Sánchez, i Gemma Calvet, directora de l’Agència de Transparència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Per motius de malaltia no ha pogut assistir Beatriz Rodríguez, consellera del Consell de Comptes de Galícia.

A la reunió s’han posat en comú les experiències de control de l’execució dels contractes i el control i justificació de les subvencions, la necessitat d’enfortir la figura del responsable dels contractes, així com les principals estratègies i experiències d’investigació sobre aquests aspectes i les principals recomanacions més comunes a les administracions subjectes a la seva supervisió. S’han estudiat les vies més efectives per promoure la implantació de programes de prevenció de la corrupció a través de la licitació i el control de l’execució dels contractes públics.

També s’ha tractat la problemàtica de la protecció de les persones denunciants de males pràctiques, i la futura transposició de la Directiva UE sobre la protecció de les persones que denunciïn infraccions del Dret de la Unió. L’Agència Antifrau de València ha exposat la casuística dels expedients en què s’ha aplicat la figura de l’estatut del denunciant i les principals novetats que introdueix la Directiva. Entre els acords de la reunió, s’ha decidit la creació d’un grup de treball per establir els criteris mínims per a una bona protecció dels alertadors de corrupció, dirigits al legislador estatal.

Així mateix, s’han compartit els problemes comuns en el desplegament de les diferents institucions, i els mecanismes de coordinació amb la Fiscalia anticorrupció i amb els altres òrgans de control.

La propera trobada de les oficines tindrà lloc a Palma durant el mes de novembre de 2019.

Leave a Reply